Virtaa elämään

Nykyajan puuduttavaan elämänrytmiin tarvitaan useiden henkilöiden kohdalla uudenlaista omaa elinvoimaa elvyttävää ajattelua ja toimintaa.

Onneksi nykyään on tarjolla jos jonkinlaista lifestyle coachia ja uuden ajan gurua. Löytyy niin professori Jordan B Petersonia Youtube luentoineen ja keskusteluineen kuin myös kotimaista Jari Sarasvuota radio-ohjelmineen.

Ruokavalioksi on tarjolla runsaskuituisuutta ja tasaista ateriaväliä, sekä veganismia ja extremeä täyslihadieettiä, johon kuuluu vain lihaa, suolaa ja vettä.  Liikuntapuolelle moderni aika tarjoaa kulkijoiden ranteeseen aktiivisuusmittaria, joka onnittelee liikuntatavoitteen täytyttyä, sekä kaikenlaisia harrasteita ja punttisaleja. 

Modernin ajan gurut ja modernin ajan teknologia pyrkivät nyt yhdessä esittämään vastauksia modernin ajan haasteisiin yhä kiihtyvällä vimmalla. Brittiläisen kirjailijan ja poliittisen kommentaattorin Douglas Murrayn mukaan elämmekin profeetoille otollista aikaa. “Nyt on hyvä hetki perustaa uskonto” hän on muun muassa sanonut.

Riippumatta siitä etsitkö aktiivisuusmittaria ranteeseen tai kenties täysin uudenlaista näkemystä elämästä ja maailmankaikkeudesta, niin välineitä ja opastavia ajatuksia elämäsi uudelleen jäsentämiseen on tarjolla enemmän kuin koskaan ennen.

Se, että ovatko nämä uudenajan profeetat keksineet mitään uutta, vai ovatko he vain ovelasti paketoineet vanhoja viisauksia uudelleen jää jokaisen omaan harkintaan. Itse en usko että nämä gurut tietävät täysin itsekään. Kenties he ovat vain pohtineet, että uusien keksintöjen sijaan tarvitaan toisinaan vain uudenlaista muotoilua vanhalle tiedolle.

Katsoisin itse, että kaipa vanhat viisaudet ovat viisauksia vielä modernin ajan uusiin vaatteisiin puettuinakin. Ilmeisesti vanha tieto pitää tosiaankin muotoilla aina sopivin väliajoin uudelleen, jotta se säilyisi uuden ajan ihmiselle tunnistettavana.

Sain idean tähän tekstiin ihan vaan ensimmäisenä ajatuksena tietokoneen eteen istahtaessani. Ihmisten ja koneiden tiivistyvä synteesi ja modernin ihmisen kipuilu kohti terveyttä, hyvinvointia ja tarkoitusta jatkuvasti uudistuvassa maailmassa ovat olleet usein mielessäni ja viime aikoina hyvinkin usein. Pari kuukautta sitten aloin itse käyttää aktiivisuusranneketta, laitetta jota pidin ennen täysin naurettavana. Lisäksi olen alkanut syödä säännöllisesti ja kuitupitoisesti, yleensä tummaa leipää ohuen ohuilla broilerleikkeillä ja polar 15 juustolla. Olen huomannut terveysvaikutukset ihan selvästi, vaikkakaan paino ei valitettavasti ole tippunut. Kaikkein mielenkiintoisin vaikutus on kuitenkin ollut luovuuden lisääntyminen. Tämä on itselleni erityisen kiinnostavaa, sillä koen saavani tarkoitusta elämääni sekä hyvin toimivista sosiaalisista suhteista että juurikin luovasta toiminnasta.

Toki luovuus tuottaa minulle toisinaan myös ahdistusta, mutta luovuuden ja scifin kirjoittamisen kauhu ja ahdistus alkavat kuulostaa jo ihan uudelta tekstiltä. Joten ehkä kirjoitan näistä sitten jollain seuraavalla kerralla.

 

Mikko Laurinen