Päivitys, wi-fi, käyttöjärjestelmä, mitä ihmettä ne ovat?

Mikä on Wi-Fi?

WLAN (lyhenne sanoista wireless local area network) eli langaton lähiverkko, on paikallinen tietoliikenneverkko, jossa internetiin kytketty reititin toimii tukiasemana eli muodostaa langattoman internet-yhteyden mahdollistavan mikroaaltokentän. Lähiverkon alueella sijaitsevat päätelaitteet kuten tietokoneet ja älypuhelimet saavat tällä tavalla internet-yhteyden, johon ne kytkeytyvät usein automaattisesti.

Wi-Fi tarkoittaa langattoman verkon tekniikkaa.


Wi-Fi merkki

Mihin tarvitsen Wi-Fiä?

Älylaitteissa (puhelin, tabletti) on yleensä liittymäkohtainen internetyhteys (mobiiliverkko), jonka avulla älylaitteilla voi käyttää nettiä.

Tietokone tarvitsee Wi-Fi-yhteyden tai verkkokaapelin, jotta sillä voi käyttää nettiä.

Älylaitteiden päivittämiseen tarvitaan usein Wi-Fi-yhteyttä, jota laitteessa itsessään ei siis ole.

Miksi laitteita pitää päivittää?

Laitteisiin tulee sekä käyttöjärjestelmän päivityksiä että sovelluspäivityksiä. Päivitykset tuovat uusia ominaisuuksia, korjaavat virheitä ja lisäävät tietoturvaa. Mikäli näitä päivityksiä ei asenna, laite ei enää toimi kunnolla ja siitä saattaa tulla myös tietoturvariski.

Minkä takia puhelinta pitää päivittää? Eikö sillä voi muuten soittaa?


Puhelimet eivät ole enää pelkkiä puhelimia, vaan ne ovat kuin pieniä tietokoneita. Niitä pitää päivittää, jotta niiden kaikki ominaisuudet toimivat kunnolla.

Mikä on käyttöjärjestelmä?

Käyttöjärjestelmä on ohjelmisto, johon koko laitteen toiminta perustuu. Vähän niin kuin auton moottori, ilman moottoria auto ei toimisi eikä myöskään laite ilman käyttöjärjestelmää.

Mikä on sovellus?

Sovellus on ohjelmisto, joka on suunniteltu jonkin tietyn tehtävän tekemiseen. Esimerkiksi puhelimeen asennettava verkkopankki tai vaikkapa Facebook on sovellus.

Mistä saan sellaisen Wi-Fin?

Wi-Fi-yhteyden saa operaattorilta ja se on tietenkin maksullinen. Hintaan sisältyy aiemmin mainittu reititin ja palvelu. Palvelu toimii kuukausimaksulla, joka vaihtelee operaattorin, yhteyden nopeuden yms. seikoista riippuen.

Pitääkö minun nyt sitten maksaa sellaisesta?

Ei. Mikäli et tarvitse Wi-Fi-yhteyttä muuhun kuin laitteiden päivittämiseen, niin voit tehdä sen meillä. Saat apua ja neuvoja ja laitteesi pysyvät turvallisina.

Entä sellaiset avoimet Wi-Fi-yhteydet?

Harkitse hyvin tarkkaan liitätkö laitettasi sellaiseen. Avoimessa verkossa olevat laitteet ovat haavoittuvia, joku voi päästä käsiksi sinun tietoihisi.