Pelaaminen on kiistanalainen aihe. Useat nuoret viettävät suurimman osan vapaa-ajastaan pelatessa pelejä. Vanhemmat ovat erityisesti huolissaan siitä, että lasketaanko lasten pelaaminen harrastukseksi, vai onko se kehittynyt jo riippuvuudeksi?
Pelirajoitteita kannattaa asettaa pelin tyypin mukaan. Tauot tulisi pitää esim. tiettyjen ottelumäärien tai tehtävien jälkeen, eikä perinteisen tunti-peliaikaa-tunti-taukoa -tyylin mukaan. Jos nuori joutuu lopettamaan kesken ottelun, koska vanhemmat ottivat netin pois päältä, niin koko joukkue kärsii ja nuori on varmasti vihainen, kun ei saanut pelata ottelua loppuun.
Jos nuorta syrjitään koulun leikkikentillä kun hän ei ole hyvä urheilussa ja aina liikuntatunneilla valitaan joukkueeseen viimeisenä, voi nuori hakea turvaa pelimaailmasta johon hän on aina tervetullut.
Pelaamalla voi karata oikeasta maailmasta ja olla vaikka toisen maailman supersankari. Olemalla joku muu, vaikka se kuulostaakin lapselliselta, auttaa stressiin ja rentouttaa. Pelimaailmassa voi myös olla helpommin oma itsensä, koska mihinkään ei tarvitse laittaa omaa nimeään eikä kukaan tiedä miltä näytät. Voit keskustella vapaasti muiden ihmisten kanssa, heidän tietämättä kuka olet tai miltä näytät. Pelaamalla pelejä voi saada tunteen, että kuuluu johonkin yhteisöön ja viettää aikaa ihmisten kanssa, jotka ajattelevat samalla tavalla kuin sinä.
Pelissä saadut saavutukset nostavat pelaajan itseluottamusta ja kun näet pelihahmosi tai omien pelitaitojesi paranemisen se saa sinut motivoituneeksi jatkaa pelaamista ja se tekee pelaamisesta koukuttavaa.
Erilaisten kielten oppiminen on iso osa pelaamista ja peleistä oppii paljon enemmän mitä voisi kuvitella. Peleillä pystyy menemään ajassa taaksepäin ja näkemään erilaisia historiallisia miljööitä omin silmin. Peleissä oppii myös perus-ekonomiaa ja matematiikkaa.
Kilpailullinen pelaaminen on lähivuosina kasvanut todella isoksi. Kilpapelaajat ovat joillekin lapsille kuin jalkapallo- tai jääkiekkotähtiä. He tienaavat elantonsa pelaamalla eri organisaatioille. Organisaatiot maksavat heille kuukausipalkkaa ja pelaajat myös kilpailevat erilaisissa turnauksissa, joissa palkintona on rahaa.
Pelien livestreamaaminen on kasvanut myös lähivuosina todella suureksi. Pelien livestreamaamisella tarkoitetaan oman pelin kuvaamista internettiin suorana jota ihmiset voivat katsoa. Henkilöä, joka livestreamaa, kutsutaan suomeksi striimaajaksi. Suosituin livestreamaus sivusto on Twitch.tv, jossa kuka vain voi aloittaa striimaamisen. Isoimmat ja suosituimmat striimaajat tienaavat satojatuhansia euroja vuodessa.
Jutun on kirjoittanut OppiQ-ryhmävalmennukseen osallistunut Jarkko Haavisto.