Löytyykö tekevälle töitä? Timo Rajala vastaa.

Lukon toimitusjohtaja kävi hyväntekeväisyysviikon viimeisenä päivänä tervehtimässä RST ry:n porukkaa. Sali oli puolillaan kiinnostuneita. Ilse Vauhkonen haastatteli ja Timo vastaili hyvinkin luonnikkaasti.

Heti alkuun tuli selväksi miten kannattaa toimia jos haluaa esim Lukolta töitä: mennä käymään. Rajala kertoi että hakemuksia kyllä saapuu mutta harvemmat vaivautuvat käymään. Se kannattaisi, sillä Rajala antaa suuremman painoarvon henkilön henkilökohtaiselle ilmestymiselle ja persoonalle kuin pelkälle hakemukselle. Mitä tulee hakemukseen, sille annettiin vain yksi kriteeri: selkeys. Yksinkertaisesti mitä on tehnyt ja mitä on valmis tekemään.

Henkilöhaastatteluissa punnitaan työtä hakevan ihmisen motivaatiota ja sitä kuinka sitoutunut hän on valmis olemaan. Vaatteisiin ei tarvitse kiinnittää liikaa huomiota eikä omaa käyttäytymistä tarkkailla, vaan rennosti mutta kuitenkin valmiina ottamaan vastuuta.

Hän kertoi myöskin, että sisäisten hakujen lisäksi Lukko hakee mol.fi:n kautta. Ei kuitenkaan pelaajia vaan muuta henkilökuntaa. Heillä on töissä turvamiehiä, ravintolatyöntekijöitä, huoltajia, projektihenkilökuntaa ja valmentajia.

Yleisö kysyi mm. millä tavalla Rauman koko ja henki näkyy Lukon toiminnassa. Me raumalaiset jääkiekko-fanit olemme kuulemma sen verran sitoutuneita, että vaikka menisi huonostikin, hallilla on katsojia, päinvastoin kuin esim. Turussa, jossa joukkueen menestys korreloi herkemmin yleisömääriin.

Mainittava asia on myöskin se huomio, jonka Timo Rajala teki kaupunkilaisten suhtautumisesta pelaajiin kun menee huonosti. Koska ns. tähtipelaajat ovat Raumalla julkkiksen asemassa, heille on tullut palautetta julkisilla paikoilla, kuten kaupoissa. On huudeltu huonolla maulla valittuja sanoja edellisestä pelistä tai pelaamisesta ylipäätään.

Ensinnäkin, pelaajat, tähtiä tai eivät, ovat siviilissä tavallisia ihmisiä tunteineen päivineen, tavallisia perheenisiä. Haukkuminen vaikuttaa ihmiseen, jopa siinä määrin että voi vaikuttaa jopa pelaamiseen. Nämä kommentoijat tekevät siis tietämättään karhunpalvelusta koko jääkiekkomenestykselle.

Toisekseen, voitto tai häviö on kiinni pienistä yksityiskohdista, jopa sattumanvaraisista yksityiskohdista. Ruotsissa tehtiin tutkimus, jossa peli kuvattiin, mutta lopullisesta videosta katkaistiin laukauksien lopputulos, eli ei tiennyt menikö laukaus maaliin vai ei. Sitten videon katsojilta kysyttiin kumpi joukkue voitti. Vastaukset olivat laidasta laitaan, eli pelkästä pelistä ei voinut päätellä voittajaa.

Pelin lopputulos vääristää ja kärjistää ajattelun, varsinkin kun on tunteet pelissä. Häviö voi olla pienestä kiinni, samoin voitto voi johtua enemmän vastustajan mokista, kuin omasta hyvästä pelistä.

Varmaa on se, että pelaajat pelivarusteita päälle vetäessä eivät ole menossa häviämään, vaan tekemään parhaansa. Timo Rajala toivookin ymmärtäväisempää suhtautumista yleisöltä.

Lopuksi hän toivotti tsemppiä ja rohkeutta työnhakuun ja jos työn haun kohteena on Lukko, sopii tulla pistäytymään.