KUN HARRASTUKSESTA TULEE IHAN OIKEA MAHDOLLISUUS UUTEEN AMMATTIIN

Haastattelussa HARRI VALLIN, Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, (käytön tuki)

Harrin uudelleen kouluttautuminen lähti muutama vuosi sitten liikkeelle siitä tosiasiasta, ettei hän voinut terveytensä vuoksi toimia entisessä ammatissaan, maanrakennustöissä. Pitkän sairasloman aikana Harrille kirkastui ajatus, että uusi työ ja ammatti voisi löytyä harrastuksen eli tietokoneiden kautta. Niinpä hän neuvoteltuaan eläkevakuutusyhtiön asiantuntijan kanssa aloitti opinnot WinNovassa vuonna 2019, tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto tähtäimessään.

Tietokoneiden kanssa puuhastelu ja harrastaminen on ollut Harrilla jo vuosien ajan. Nykyään koneiden kanssa toiminen on yhteinen harrastus Harrin oman pojan kanssa: poika harrastaa enemmän pelaamista ja koodaamista, kun taas Harrin osaaminen on teknisessä puolessa.

Se miten Harri päätyi lopulta Rauman Seudun Työnhakijat ry:n Mediapajalle, on lähinnä sattuman sanelemaa. Vakuutusyhtiön asiantuntija oli sattumalta keskustellut RST:n kirpputorilla muista asioista ja keskustelu oli päätynyt siihen, että hän oli kuullut yhdistyksessä toimivasta Mediapajasta ja mahdollisuuksista tehdä osanäyttöjä pajalla. Samaan aikaan Harri oli etsinyt harjoittelupaikkaa Raumalla olevista it-yrityksistä mutta alan toimijoilla oli joko paikat täytetty tai varattu korkeakouluopiskelijoille.

Harri haluaa nostaa esiin RST:n edut harjoittelupaikkana siinä, että työtehtävät ovat ns. oikeita työtehtäviä mutta niitä ei tehdä kello kaulassa. Ajan käyttö on siis siinä joustavampaa, varsinkin kun yksinhuoltajana joutuu joskus sumplimaan ajankäytön kanssa moneen suuntaan. Lisäksi työtehtävät on saatu sovitettua tutkinnon tavoitteisiin. Näin ollen syys-joulukuun aikana pystyi valmistelemaan ja suorittamaan kaksi osanäyttöä tutkinnosta.

Haastavimmaksi osaksi Harri mainitsee näyttöön valmistautumisen. ”Siinä oli se, että osaisi kertoa itselleen selviä asioita yksinkertaisesti. Parasta oli kuitenkin vaihtelevat työtehtävät, joita sai tehdä.” Työhön kuului paljon mainoksien tekoa mutta ihan myös atk-avun antaminen silloin, kun esim. netti ei toiminut tai tulostin lopetti yhteistyön.

Aikuisopiskelun parhaana puolena Harri näkee omavalintaisuuden, kun omasta halukkuudesta voi opiskella itselle mielenkiintoista alaa. Haastavinta on tietysti ollut yhdistää perhe-elämä lapsen kanssa ja opiskelu.  RST:n etu on ollut mahdollisuus joustaa tässä kohtaa. Aikuisena opiskelu sopii sellaiselle, joka tuntee olevansa työssä mikä ei tyydytä tai terveys ei enää sovellu omaa aiempaan ammattiin.  

Harri kertookin, että ”RST:n toimintaan kannattaa tulla ennakkoluulottomasti tutustumaan. Mahdollista on suorittaa tosiaan vaikka tutkintoja.  Työnhakijat palvelevat myös opiskelijoita eikä siis pelkästään työnhakijoita!”