Jermurannan avajaiset 6.6.2017

Purjevene menee ohi, riippumatto roikkuu, aurinko paistaa
Näin kaunista on Jermurannassa

Tiesitkö, että reilun neljän kilometrin päässä keskustasta on RST ry:n jäsenten kesänviettopaikka?

Sen nimi on Jermuranta ja olet lämpimästi tervetullut sinne.

En ollut käynyt siellä ennen kuin lähdimme avajaisia edeltävänä päivänä istuttamaan sinne Viherkäiseltä lahjaksi saadut kesäkukat (kaunis kiitos Viherkäiselle!).

Mikä ihmeen Jermuranta?

Vuonna 2013 Rauman Rintamaveteraanit ry ilmoitti Rauman kaupungille, että se oli luopumassa Petäjäksentien varrella sijaitsevan kesäpaikkansa vuokraoikeudesta, sillä jäsenistönsä korkeaan keski-ikään vuoksi ei kiinteistön ylläpito ollut yhdistykselle enää mahdollista (Länsi-Suomi, 31.1.2013).

Mökki oli lähes purkukuntoinen vuonna 2015 keväällä
Ennen

Kiinteistö oli ehtinyt mennä huonoon kuntoon mutta RST ry:tä silti kiinnosti. Tällä hetkellä, ”paikka on Rauman kaupungin omistama, mutta meillä on hallintaoikeus niin, että vastikkeellisesti pidämme huolta paikasta” kertoo RST ry:n puheenjohtaja Ilse Vauhkonen (Satakunnan Työ, 27.6.2015).

Talkoovoimilla on remontoitu laajasti sekä mökki että muut kiinteistöllä olevat rakennukset
Nyt

Vapaaehtoisten ryhmä ”Yhteen Hitsautuneet”, telakalta työttömiksi jääneet laivanrakentajia, otti laajan remonttiprojektin vastaan ja talkoovoimin on annettu lähes purkukuntoiselle mökille sekä koko kiinteistölle uusi elämä. Jermuranta on nyt idyllinen ja rauhallinen kesänviettopaikka, jossa työttömät, vähävaraiset lapsiperheet ja RST ry:n yhdistyksen jäsenet pääsevät virkistäytymään. Yhteen Hitsautuneet sai hyvin ansaitun vuoden vapaaehtoisryhmän palkinnon vuonna 2015.

Avajaiset

RST ry:n puheenjohtaja Ilse Vauhkonen ja KIPINÄn palveluohjaaja Eija Welling seisovat mökin portailla ja pitävät lyhyeen puheen
Ilse ja Eija pitämässä avajaispuheen
Viitisen kymmentä vierasta tuli avajaisille

Tiistaina 6.6.2017 vietettiin kesän avajaiset Jermurannassa jo kolmatta kertaa. Viitisen kymmentä ihmistä kokoontui alkukesän lämpimän auringon alle. Sauna oli lämmin, buffetista sai kahvia, mehua ja pullaa, nuotiolta makkaroita.

Jermurannassa on kieltämättä ihanaa istuttaa kesäkukkia sateen alla, mutta on silti hauskempaa nauttia kupillista kahvia aurinkoisena aamuna.

Luonnon ja rauhallisuuden ystävät tulevat varmasti pitämään sellaisesta paikasta: siellä on kaunista ja hiljaista kuten yleensä suomalaisella rannikolla. Tuntuu, että Jermurannassa on sen lisäksi jotain erikoisempaa ilmassa… Mikä se voisi olla?

Jäikö meri-ilmaan roikkumaan talkoolaisten iloisuuden ja ahkeruuden pisaroita? Imeytyvätkö yhdistyksen jäsenten energisuus ja positiivinen asenne rakennuksien uusiin maalikerroksiin?

Minusta on kiva, että työttömien yhteisvoimalla saatiin kuntoon mm. vähävaraisille lapsiperheille kiva kesäpaikka, johon voi keskustasta pyöräillä noin kymmenessä minuutissa.

Hymyilevä Irakista kotoisin vapaaehtoinen tarjoaa vieraille falafelit
Vapaaehtoinen Sinan tarjoaa vieraille omat tekemänsä falafelit
Englannista kotoisin harjoittelija Roy makaa riippumatossa ja hymyilee leveästi
Riippumatto oli pakko testata

On kiva, kun Irakista kotoisin oleva vapaaehtoinen Sinan tarjoaa avajaisten buffetilla itse tekemiään falafeleja, kun Englannista kotoisin oleva Roy testaa riippumattoa ja kun minä, Ranskasta Suomeen kaksikymmentä vuotta sitten muuttanut, jaksan ihailla uudelleen ja uudelleen Suomea, Suomen luontoa ja suomalaisia. Toivoisin, että monet, joille ei muuten olisi mahdollista päästä edes lyhyeen irtiottoon arjesta ja kaupungin melusta vierailevat Jermurannassa ja lähtiessään takaisin arkeen vievät mukaansa kenties kiitollisuutta ja mielenrauhaa vaihtelevissa annoksissa.

Jermurannan sauna lämmitetään yhdistyksen jäsenille tiistaisin ja torstaisin klo 12-14.

Jermurannassa on myös Katiska-kioski, joka palvelee työttömiä, vähävaraisia ja RST ry:n jäseniä arkisin klo 10-14. Katiskaan tarvitaan myös vapaaehtoisia myyjiä (minimi kahden tunnin vuoro), joten ilmoita haluamasi vuoro toimistoon (toimisto@raumantyonhakijat.com tai puh. 02 822 4206).

Kiitos avusta!